Pyöräilyharrastajan varusteet

Käytännössä pyöräilijä tarvitsee harrastukseensa vain pyörän, mutta niin kuin kaikissa muissakin harrastuksissa, myös pyöräilyssä lisävarusteiden hankkiminen kannattaa. Pyöräilijällä on hyvä olla säähän sopivat vaatteet ja reppu, johon saa juomapullon, eväät ja puhelimen. Moni pitää silmillään aurinkolaseja, sillä ne helpottavat ympäristön tarkkailua ja suojaavat toki myös silmiä. Jotkut pitävät repussaan pyöräpumppua, sillä vaikeassa maastossa ja kovassa vauhdissa renkaat saattavat tyhjentyä.Kaikkein tärkein pyöräilyvaruste on tietenkin pyöräilykypärä. Vaikka moni harrastaja on liikkuessa hyvin varovainen, ei toisten pyöräilijöiden, jalankulkijoiden tai autoilijoiden liikkeistä voi olla koskaan varma. Maasto saattaa myös muuttua yllättäen liukkaammaksi tai pimeys voi haitata esteiden välttelemistä. Netin verkkokaupat auttavat sopivan kypärän etsimisessä kysymällä asiakkaalta kysymyksiä tämän mieltymyksiin ja hintatoiveisiin liittyen. Tarjolla on monia eri mallisia, -värisiä ja -hintaisia kypäriä, jotka suojaavat harrastajaa kolhuilta.

Pienillä lisäosilla on suuri vaikutus

Vaikka monille pyöräilyn päätarkoitus on kunnon kohottaminen tai ylläpitäminen, jota ei välttämättä nähdä kovinkaan miellyttävänä toimintana, voi harrastamisesta tehdä pienillä muutoksilla paljon mukavampaa. Esimerkiksi kovan satulan vaihtaminen leveämpään ja pehmeämpään helpottaa pyöräilyä huomattavasti. Myös polkimet, joihin saa helposti otteen liukkaillakin kengillä, ovat tärkeässä osassa mukavaa harrastuskokemusta luodessa. Keräsimme alle listan pienistä lisäosista ja varusteista, jotka tekevät pyöräilykokemuksesta kertaheitolla paljon mielekkäämmän.

  • Valot ja heijastimet
  • Soittokello
  • Pulloteline
  • Kädensijat
  • Satulansuoja
  • Kännykkäteline

Näistä etenkin valot, heijastimet ja soittokello ovat turvallisuuden kannalta ratkaisevia lisäosia. Valo auttaa toki maaston hahmottamisessa, mutta se helpottaa myös muita havaitsemaan liikkeellä olevan pyöräilijän. Soittokello tulee tarpeeseen etenkin sellaisilla alueilla pyöräillessä, missä on muita pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Pulloteline taas on kätevä ratkaisu kesäaikaan liikkumiseen, kun ylimääräisten reppujen ja kassien kantaminen tuntuu hidastavan menoa. Kännykkäteline taas sopii hyvin GPS-paikanninta käyttäville liikkujille.

Vaatetus

Säänmukainen vaatetus auttaa parhaan mahdollisen tuloksen saamisessa. Kesällä pyöräilijä voi käyttää esimerkiksi shortseja ja t-paitaa tai urheilutoppia. Talvella pyöräilijällä on oltava tuulta ja sadetta pitävät housut, jotka kuitenkin joustavat eivätkä ole tiellä nopeidenkaan käännöksien aikana. Pyöräilijän kannattaa suosia ennemmin kerrospukeutumista kuin yksittäisiä lämpimiä vaatekappaleita. Esimerkiksi muutaman fleece-kerraston käyttäminen on lämmön säilymisen kannalta järkevämpää kuin jättimäisen toppatakin vetäminen t-paidan päälle.